Første gang jeg kom her til landet, lagde jeg mærke til noget, som jeg syntes, var underligt. Alle de mennesker, jeg besøgte, havde forskellige vandfiltre på deres køkkenhaner. Da jeg spurgte dem om hvorfor, fik jeg det helt simple og fornuftige svar: Det er, fordi vi gerne vil have rent drikkevand. Da jeg så spurgte ind til om drikkevandet, de får fra vandværket ikke er rent, fik jeg at vide, at det er meget svingende. Nogle gange så lugter vandet simpelthen af klor. Alle ved, at klor er farligt. Andre gange kan man direkte se på vandets farve, at det ikke er rent. Det er som regel, når der har været en skade på et af vandrørene.

Ret chokeret

Jeg må sige, at jeg var chokeret. Jeg troede faktisk, at vandet, som kom ud af hanen i min lille kælderlejligheds køkken, var rent – også selv om det en gang imellem havde en lidt ulækker, beige farve.
Jeg spurgte dem om, hvor de købte de der vandfiltre. Jeg ville da gerne have, at vandet, jeg drak, var rent. Og i varmen, så sveder man – og forbruget af vand er større.

Filtre til drikkevandet

En af mine nye venner fortalte, at der findes specialbutikker, som sælger forskellige filtre. Man kan selv vælge, hvilken kvalitet man vil købe. De kommer så med det og sætter det op for en. Men faktisk, så er det nemt selv at skrue det på hanen. Hvis man gør det selv, så kan man spare lidt penge. Man skal dog have noget værktøj, så vandfilteret sættes godt på hanen. Det er nemt. Én af mine venner tilbød mig faktisk at komme og hjælpe mig med at få sat et vandfilter på min hane. Sød fyr. Måske lidt for sød!
Nu efter mange år, hvor jeg har boet her i landet og også flyttet et par gange fra den ene by til den anden, har jeg lært, at vandfilteret skal med mig. Altså det, jeg mener, er, at jeg skal have filter på hanerne, uanset om ejeren eller sælgeren af min bolig sværger, at vandet, som kommer ud af hanen, er rent drikkevand. Jeg har nemlig prøvet det én gang. At drikke dårligt vand. Jeg var syg i 3 dage. Jeg troede, jeg skulle dø. Det var en forfærdelig oplevelse, og jeg glemmer den aldrig.

Større bevidsthed

I dag, 30 år efter har jeg så set, at flere og flere mennesker er begyndt at blive bevidste om, at vandværket ikke altid producerer det bedste vand. Der er flere og flere, som tager vare på sig selv. De vil ikke drikke tungmetaller eller kemikalier, som er skadelige for deres krop. De køber et vandfilter – for eksempel i specialbutikker som denne: https://avand.dk/ – og sætter det op. Det kan måske virke som noget af en udskrivning på månedsbudgettet. Men tænk nu på. Hvis vi nu siger, at et godt vandfilter koster ca. 3500 kr., så skal du ’kun’ købe ca. 100 flasker rent kildevand af ½ liter. Hvis du skal drikke ca. 1,5 liter vand hver dag – ja så kan du godt regne ud, at vandfilteret har tjent sig hjem på mindre end 2 måneder. Og her er omkostningen til installeringen af filteret også regnet ind. Så, det kan betale sig.