Min store datter har fundet en ny hobby. Hun er glad for farver, og hun er rigtigt god til at tegne og male. Hun har dog længe sagt til mig, at det er begyndt at kede hende lidt. Hun mangler udfordringer, siger hun. Men hun har fundet på, at hun vil til at lave junk journals. Hun samler derfor alt muligt emballage, som jeg ellers ville smide væk. Det kan fx være æsken, som de fyldte chokolader, jeg fik i fødselsdagsgave af en veninde, som hun bruger. Det kan et paprør fra en køkkenrulle. Det kan være emballagen, som vi får varer tilsendt i.

Bobleplastik

Hun har efterhånden samlet en hel del. Hun er især glad, når der kommer en pakke med skrøbelige genstande i. Så er der nemlig som regel også bobleplast, som hun er helt vild med at bruge. Hun har også fortalt mig, at jeg ikke må smide tøj ud, førend hun lige har fået lov til at se på det, og eventuelt har klippet stykker af det, som hun mener, at hun kan bruge i sin nye kunst. Det er ok med mig. Og faktisk, så kan jeg se, at hun genbruger mange ting, som vi ellers bare ville smide væk. Papkasser bliver skåret i mindre stykker, så hun kan anvende materialet. Gamle aviser eller ugeblade bliver anvendt som underlag. Hun bruger sin maling på en ny måde. Hun har også købt massevis af forskelligt lim, som hun eksperimenterer med. Og ja, hun er faktisk godt i gang med at lave nogle små kunstværker – der kun består af genbrugsmaterialer og hendes fantasi. Nogle af dem er hæslige at se på. Det gør ikke noget. Nogle andre er meget smukke.

Mange teknikker

Hun anvender mange forskellige teknikker og har virkeligt fået mod på at være kreativ igen. Og det er jeg glad for. Jeg ved nemlig, at når hun er kreativ, så er hun glad, og har overskud. Jeg ved også, at hun måske er lige på kanten til at være bipolar. Og når hun ikke er kreativ, så ved jeg, at hun har det dårligt.

Så jeg er glad for at se, at hun har det godt og producerer værker, som hun selv er glad for. Sommetider forstår jeg ikke helt, hvad der foregår inde i hendes hjerne – altså jeg forstår ikke altid, hvad tænker hun på? Hvilke problemer går hun og bokser rundt med? Er hun forelsket? Men det kommer altid til udtryk via hendes kunst. Når jeg ser, hvad hun producerer, så ved jeg, hvad hun tænker på. Jeg ved, hvordan hun har det. Og jeg kan begynde at tale med hende om det.

Fokuseret på miljøet

Lige i øjeblikket er hendes tanker fokuseret på miljøet og genbrug. Hun tænker meget dybt over tingene. Ja, faktisk, jeg kan se logikken i, hvad hun laver: Hun stiller spørgsmålstegn til alle de ’korrekte’ udtalelser om energivenlighed, miljøbeskyttelse og genbrug. Og hun gør det ved at genbruge mange materialer, som vi eller smider ud. Hun giver sit bud på, hvordan man kan gøre verden et sjovere sted at være.