Der skal omstruktureres her i virksomheden. Det er absolut nødvendigt for os. Ellers bliver vi sat af toget. Vi kan se på salgskurven, at det går dårligt. Det har vi faktisk kunnet se i temmelig lang tid nu. Indtil nu har vi haft den her tankegang, at det sikkert vil vende sig i det kommende, halve år: ”Når nu de nye finansieringsprogrammer bliver offentliggjort, så vil vi få flere kontrakter, og så bliver tingene bedre…” Det holder ikke at tænke sådan i 2 år. Og vi har allerede taget dyre lån, så vores medarbejdere kan få deres løn betalt. Vi har også været heldige at finde en udenlandsk investor, som har sprøjtet en del kapital i firmaet.

Men han har sagt stop. Og vi er ikke meget for at skulle låne flere penge. Og selv om de statsfinansierede programmer er offentliggjort, og vi faktisk har fået flere kontrakter, så går det stadigvæk ikke bedre. Salgskurven er ikke steget. Ok, den faldende tendens er bremset, men det ser ikke godt ud.

Den gode Lean konsulent

Vi har derfor lagt et par afdelinger sammen. Det var den afdeling, som beskæftiger sig med EU-finansierede projekter og den afdeling, som beskæftiger sig med statsfinansierede projekter. Det er da kun geografien, som adskiller dem, tænkte vi til at begynde med. Processen for tilbudsgivning er vel den samme. Og processen for at få en kontrakt er vel, også den samme. Men nej. Det viste en Lean konsulent, som kom og besøgte os i nogle dage, os tydeligt. Det er bestemt ikke den samme proces. Ok, på nogle punkter: Fx når vi skal give tilbud på en bro, som skal bygges. Broen skal tegnes og beskrives og budgetteres. Det er nogenlunde den samme proces. Men måden, budgetterne skal sættes op, er vidt forskellig. Måden, selve tilbudsgivningen sker på, kan være meget forskellig. Der er nemlig forskel på udbudsproceduren i EU landende og i lande, som ikke er medlem af EU.

Men et projekt i fx Albanien kan godt være finansieret af EU. Det betyder, at både EU og Albanske regler skal følges, hvis de ikke er blevet harmoniseret endnu. Det volder store problemer i budgetteringen – og i virkeligheden også i proceduren for evalueringen af tilbuddene.
Det er bare et af eksemplerne som Lean konsulenten, viste os. Man effektiviserer ikke bare ved at slå to afdelinger sammen og, så samtidigt skære ned på personalet. Hende, som kender til de nationale regler for tilbudsgivning, aner ikke, hvordan de er i fx Albanien. Og hvis den person, som har specialiseret sig i projekter i Albanien, så er blevet ’fritstillet’, så er afdelingens kapacitet mildest talt blevet amputeret synder og sammen.

Jeg blev godt nok fornærmet, da Lean konsulenten sagde, at vi har amputeret begge afdelinger på en bevidstløs måde. Han var ked af at bruge de stærke ord, men i virkeligheden havde han fuldstændig ret. Vi tænkte os ikke om, da vi sammenlagde de to afdelinger. Det var en panikhandling fra vores side. Det indrømmer vi. Men nu har vi så fået en modig Lean konsulent, som tør sige tingene, som de er, og som vi stoler på, kan hjælpe os.