Det kan godt være lidt forvirrende, når man lige er flyttet til storbyen. En kammerat hjemme fra Jylland er lige flyttet ind på Frederiksberg. Han skal starte på universitetet til sommer, men ville gerne lige lære byen at kende inden. Studierne skal nemlig foregå flere forskellige steder i København. Han er ret heldig. Hans forældre har foræret ham en lille bolig på Frederiksberg. Den er perfekt til en person. Og han skal ikke betale en skyhøj husleje. Så alt flasker sig for ham. Lejligheden trænger dog til at blive sat i stand. Så det, vil han også bruge lidt tid på, inden han starter på universitetet. Faktisk trænger hele bygningen, som lejligheden ligger i til at blive sat i stand. Men det kan han ikke påtage sig.

Flyttet ind og indbrud

Han flyttede ind for en måned siden og er nu i gang med at male og få lavet et lille, lækkert køkken. Men så her i sidste måned var der indbrud i lejligheden. Tyvene tog hans lap top og nogle andre gadgets, som han havde ladet ligge fremme. Heldigvis var han ikke hjemme, så der var ikke noget med slåskamp og skader. Han kom hjem sent om aftenen og så, at tingene var væk. Han tilkaldte derfor politiet, som kom og optog rapport. De spurgte ham, om han havde husket at få skiftet låsene til lejligheden ud. Det havde han selvfølgelig ikke. Han havde overhovedet ikke tænkt på det. Politiet forklarede ham, at udskiftning af låsene til lejlighedens døre er absolut nødvendig. De mente nemlig, at det kan være en gammel bekendt til den, der boede i lejligheden, inden han flyttede ind, som havde brudt ind. Eller slet ikke brudt ind. Han havde ganske enkelt låst sig ind, fordi han havde en nøgle til lejligheden. Det er slet ikke usædvanligt, at indbrud sker på den måde.

Politiet anbefalede en låsesmed

Anbefalingen fra politiets side var, at min kammerat tilkalder en dygtig låsesmed på Frederiksberg hurtigst muligt. Låsesmeden skal skifte låsene ud. På den måde vil der være sikkerhed for, at ingen andre end den, som bebor lejligheden, har nøgle til den. Og ja, det vil være bedst, hvis det bliver en godkendt sikkerhedslås, som bliver sat i døren. Det er nemlig ikke muligt at få lavet kopier af nøglerne til den slags låse, uden at kopien bliver registreret. Der skal være styr på, hvem der har nøgler til låsene.

Hvem har nøgler?

Politiet forklarede ham, at det slet ikke er usædvanligt, at vi glemmer, hvem vi har givet en nøgle til vores bolig. Det er uheldigt. For vi kan aldrig vide, om den nøgle bliver givet videre til en anden person – der måske har onde hensigter. Selvfølgelig fik min kammerat fat i en låsesmed på Frederiksberg. Han kom og skiftede låsene til hoveddøren og til bagtrappen. Så nu er lejligheden tyverisikret. Heldigvis. Men min kammerat ærgrede sig godt og grundigt over, at han ikke var klar over, at en simpel udskiftning af låsene til lejligheden kunne have sikret, at tyveriforsikringen ville dække. Nu skal han nemlig til at bruge penge på at købe en ny lap top.