Vores nabos voksne datter, Ditte, har nu i et par måneder midlertidigt boet hos sine forældre, fordi hun er i gang med en overbygning på sin uddannelse som økonoma, idet hun har ønsket at lære noget mere om sund ernæring, hvilket hun går vældig meget op i. Da hun og vores datter var yngre og boede hjemme, var de slyngveninder, så min mand og jeg har kendt Ditte rigtig godt i mange år.

Derfor er det også hyggeligt, når hun kigger indenfor hos os til en kop kaffe og en sludder, men jeg må nu nok sige, at hun er lige lovlig meget entusiastisk med hensyn til sit fag, for hun taler faktisk ikke om ret meget andet.

I aftes var hun især ivrig med at fortælle om, hvad hun i øjeblikket beskæftiger sig med på den efteruddannelse, hun er i gang med på en institution her i byen. Lige nu handler det om at udarbejde madplaner til børn med specielle ernæringsmæssige behov. Lige i øjeblikket arbejder hun med madplaner til overvægtige børn.

Det er vigtigt, fortalte Ditte, at der lægges præcise planer for, hvad børn med vægtproblemer skal have at spise, og planerne skal omfatte alle dagens måltider, for eller går det alt for nemt galt, og alvorlig overvægt er et meget alvorligt, sundhedsmæssigt problem, understregede hun.

I familier med et eller flere overvægtige børn er det tit et problem at overholde en diæt for børnene, fordi det er besværligt at lave flere forskellige retter mad til aften. Derfor er det vigtigt at udarbejde en relevant madplan til en børnefamilie, så både voksne og børn kan spise det samme, uden at det går ud over børnenes diæt.

Og det er langt fra kun aftensmåltidet, man er nødt til at planlægge minutiøst, hvis et overvægtigt barn skal af med sin overflødige kilo. Når man for eksempel skal tilrettelægge indholdet i en madkasse til børn, er det vigtigt at undgå de ligegyldige kulhydrater og fedt, hvis barnet skal ned i vægt, for et stykke med for eksempel pålægschokolade kan ødelægge flere dages diæt, docerede Ditte.

Men maden i en madkasse skal også være tiltalende, for selv om et barn skal ned i vægt, er det vigtigt, at barnet får noget at spise til alle dagens tre hovedmåltider – altså også frokosten, som for et barn vedkommende jo oftest spises i skolen.

Man skal for alt i verden undgå, at de forskellige ingredienser i madkassen kommer for tæt på hinanden, så for eksempel væde fra noget salat løber sammen med den øvrige mad, der derved nemt bliver kedelig eller direkte uappetitlig. Derfor er det vigtigt at have en madkasse med flere rum til barnet, så man kan holde de forskellige ingredienser helt adskilt, så de forskellige dele hver for sig holder den konsistens, de oprindeligt havde.

Mens Ditte holdt sit foredrag, tænkte jeg ved mig selv, at sådan har det vel altid været, og i sin tid sørgede jeg i hvert fald også for, at børnenes madkasser var så appetitlige som overhovedet muligt.