En rekordlav rente betyder ikke nødvendigvis, at vi står for en længerevarende periode med massive rentestigninger. Således har Japan oplevet ultra-lave renter de seneste ni år

Siden 2010 har danske boligejere nydt godt af historisk lave renter på boliglån, hvilket gang på gang har fået økonomer til at spå om snarlige rentestigninger. Hidtil er stigningerne udeblevet og F1-låntagerne har sparet rigtig mange på den konto.

Men selv om renten er lav, er markante rentestigninger ingen naturlov her og nu. At dømme efter den japanske økonomi kan renten sagtens forblive lav i mange år endnu.

Japanerne har siden midten af 90´erne befundet sig i en periode med lavvækst og derfor også lave renter. Siden medio 1995 har den korte rente – der tilnærmelsesvis kan sammenlignes med F1-renten – placeret sig under eller tæt ved 1,0 procent, og intet tyder på en markant stigning i renten i den nærmeste fremtid.

Befolkningen skrumper og økonomien kører på vågeblus, hvilket giver et lavt renteniveau. Japan har siden 1995 haft perioder med deflation – altså faldende priser. Problemet med deflation er, at forbrugerne udskyder køb af varer, hvilket indgyder den samme rædsel hos økonomer som en katolsk nonnes møde med selveste Beelzebub – altså De ved, ham med hornene i panden!

Økonomer skyder forbi med renteprognoser

Uanset hvilket økonomisk scenarie vi befinder os i, har økonomer travlt med at levere prognoser om, at de meget lave renter ikke kan fortsætte. Her fra redaktionens side er vi heller ikke i tvivl om, at renterne vil stige – på et tidspunkt. Men vi aner ikke hvornår!

Men det er risikabelt at tidsfæste en rentestigning, fremgår det af en analyse fra PA Consulting Group, der har undersøgt økonomernes spådomskraft i perioden 2006 til 2013. Mens økonomerne har rimeligt held med at forudsige den lange rente, går det helt galt med den korte rente.

Afvigelserne mellem prognoserne og F1-renten har således ligget på mellem 0,5 og 1,5 procentpoint i gennemsnit, på 39 procent i perioden, men strøg i 2009 og 2010 helt op omkring 1,5 procentpoint!

Analysen er offentliggjort i det seneste nyhedsbrev fra Boligejernes Videns Center, der konkluderer, ”at man som boligejer må indrette sig på, at renten er svær at forudsige”.